недеља, 14. фебруар 2016.

Film: Dedpul (2016)

Serenada za besmrtnu zadnjicu i 12 metaka

Koliko zidova probijete kada tokom probijanja četvrtog zida probijete četvrti zid. Dedpul će vam reći, tokom probijanja četvrtog zida. Uostalom, to je pojava po kojoj se ističe u svetu superherojskog stripa još od svog nastanka devedesetih.  Po tome, neutaživoj gladi za čimičangasima i abnormalnoj količini jeftinih i nekorektnih insinuacija i viceva u neprekidnoj kanonadi rečenica. Za neupućene i željne znanja, probijanje četvrtog zida je pojava u stripu, pozorištu ili filmu kada se akter obraća direktno publici, što ne treba pomešati sa unutrašnjim monologom.

A da, a čimičanga je burito pržen u dubokom ulju.
Dedpul je izuzetno popularan serijal iz Marvel kuhinje. Nastao je devedesetih, i predstavlja pravo osveženje na nebu superherojštine svih žanrova. Katkad brutalan, a katkad naivan, uvek pruža određenu količinu satire umotane u inovativne razloge i načine da neki ološ bude eliminisan, a potom pržene u frapantnoj količini Dedpulovih oralnih tirada. Poput čimičangasa koje nemilosrdno trpa u sebe. Dedpulove avanture su nesvakidašnje, i takvo je razrešenje koje se nudi na kraju.

Ko nije imao prilike da ranije čita neki od ovih stripova, pre gledanja filma neka prvo odradi domaći zadatak u vidu bilo koje priče iz pera Denijela Veja, po mogućstvu sve od početka trka dugog 65 brojeva, ali i bilo koja priča posebno bi dala okvirni smisao i utisak o Dedpulu. Pored toga, tri priče na relaciji Deadpool kills Marvel universe i Deadpool kills Deadpool su sasvim adekvatan materijal van glavnog kontinuiteta. I kao posebnu poslasticu, subjektivno naravno, moramo istaći Deadpool: Dead presidents. Tu ćete steći okvirnu, ako ne i potpunu sliku o plaćeniku sa faktorom isceljivanja ravnim onim kod Vulverina, koji uvek nekako uspe da ispadne heroj, čak i kad (uglavnom) to ne želi.
U svakom slučaju, čitali ove preporuke ili ne, ovde smo zbog činjenice da je brbljivi plaćenik, (anti)heroj u crvenom kostimu (da ološ ne bi video kad krvari), konačno dobio dugometrażni igrani film sa Rajanom Rejnoldsom u glavnoj ulozi. Kažemo prvi put, jer žarko želimo da zaboravimo Dedpula iz prvog Vulverinovog origin filma. I da umirimo sva fanovska srca - što se tiče ovog filma, Dedpul iz Vulverina nije postojao. U 100 minuta filma videćemo samo jednu akcionu figuru u Dedpulovom stanu koja je referenca na tu fanovski neomiljenu verziju, i to je to. Dedpul je ekranizovan, i na to nas je nemilosrdno podsećala opsežna marketinška kampanja tokom prethodnih meseci. Obećavana nam je surova zabava, velika količina verbalnih dosetki i referenci na pop kulturu u raznim oblicima. I posle odgledanog filma, možemo reći – što je obećano to je isporučeno, ni manje ni više od toga.

Film, u velikoj meri verno strip predlošku, prati Vejda Vilsona, bivšeg vojnika i aktuelnog plaćenika, koji nakon epizode višemesečne romanse sa svojom srodnom dušom otkriva da boluje od raka. Sledi prijavljivanje na eksperimentalni tretman za koji mu je obećano da će eliminisati kancer, i spoznaja da mu se nakon dugog sadističkog tretmana koji ima za cilj da probudi uspavane mutantske gene, a time i moći, smeši život sužnja. Vejd Vilson na kraju tretmana, i nakon eksplozivnog bega, postaje Dedpul, plaćenik blago poremećenog uma, isceljujućeg faktora i regeneracije koje mogu da pariraju svima omiljenom Vulverinu i unakaženog lika ("Kao da je Fredi Kruger pojebao topografski mapu Jute"). Potom sledi očekivana potraga za krivcima što izgleda kao avokado – mutantom Ajaksom ("Ukrao si ime sa kutije deterdženta") i njegovom desnom rukom Angel Dust. U potrazi će mu pomoći, a u početku i odmoći, X-meni Kolos (Stefan Kapičić) i Negasonik Tinejdž Vorhed (Brijana Hildebrand). Pored ova dva Iksljuda, videćemo i vilu Doktora Iksa ("Ovolika vila a viđam samo vas dvoje; jel' producenti nisu imali para za još nekog X-mena?"), kao i prepoznatljivi avion ovog superherojskog tima.

Možemo sad nabrajati zanimljive elemente filma poput kameo pojavljivanja Stena Lija – nećemo odati kakvo – kao i scenu nakon odjavne špice koja je posebno inspirativno napisana. Dedpul se posebno vešto poigrava sa idejom glumaca i njihove uloge, pa tako direktno proziva Rajana Rejnoldsa da je sjajan seksi glumac. Potom pominje Vulverina i Hju Džekmena, izruguje se ulogom Rajana Rejnoldsa u Green Lanternu i digitalnom kostimu iz tog filma, kao i prošlogodišnjem Foksovsko-Marvelovskom razočaravajućem ostvarenju Fantastična četvorka.

 Scene gde se Dedpul u kostimu poigrava pričom i ubijanjem su sjajno osmišljene. Nasuprot tome, Vejd Vilson bez kostima i maske više liči na pripitomljenog hrčka. Tu i tamo zasija onaj Dedpul koga volimo i kome se smejemo, ali većinu vremena je reč o potpuno neinspirativnom scenariju. Kao da su se scenaristi trudili da naprave jasnu razliku između Dedpula u kostimu i van njega. I uspeli su. Samo, upitno je koliko su baš želeli da postignu ovaj efekat. Znamo da to jeste problem scenarija, jer je Rejnolds odradio stvarno dobar posao u ovoj ulozi.

Kao što je rečeno, Dedpul pruža upravo ono što je i obećano. Film je zabavna kompilacija superherojskog filma i komedije kakvu ne možemo videti kod zbunjenih Stilera i Sendlera. Ovo nije tinejdž komedija niti romantična limunada. Ovo je Dedpul, i ako ćete se nasmejati ako glavni junak priča sa svojom cimerkom, slepom staricom, o masturbaciji i kokainu, onda ste materijal za ovaj film. 

1 коментар:

  1. Vecina ovih superherojskih filmova sebe shvata preozbiljno, kao i publika. Np Avengers je prosecan film, Tor i C.America dosadni, a Ant-Man je nista sem nekoliko interesantnih efekata. Zato je i Deadpool osvezenje, ali i to je samo nadogradjena prica ranijih komicnih antiheroja, od Darkmana do cak Ash-a iz Evil Dead. Deadpool je sjajan, u svetlu ostalih.

    ОдговориИзбриши